


Basilur herbata folk rainbow zimowa czarna aromatyczna





Opis
FOLK RAINBOW w stożku 90 g liść
Czarna herbata cejlońska, owoce wiśni, krokosz barwierski, bławatek, nagietek oraz naturalny aromat truskawki z wiśnią.
Słodki owocowy aromat i delikatność tej herbaty zachwyci najbardziej wymagających.
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: OP1 (Orange Pekoe 1) - jest to herbata o długich, spiczastych liściach, rzadko zawiera tipsy.
Jeśli za literami określającymi gradację herbaty pojawia się „1”, oznacza to herbatę o absolutnie najwyższej jakości wśród danej klasy. Ta jedynka dodana do ciągu literowego świadczy o ogromie pracy wykonanej przy selekcji liści począwszy od zbioru, a kończąc na pakowaniu.
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 100°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej. Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.
Sposób przygotowania na zimno (cold brew):
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
Jak to zrobić?
- Dwie-trzy łyżeczki herbaty wsypać do dzbanka i zalać zimną wodą, po czym odłożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Można także przygotować napar cold brew w łatwiejszy sposób: odkręcić butelkę wody, do środka włożyć filtr z suszem herbaty, zakręcić i odłożyć do lodówki.
- Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób można przygotować orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.
Dlaczego warto parzyć tą metodą?
- Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymuje się napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć nadmiernej goryczy – pod wpływem zimnej wody większość garbników, odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
- Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny, czyli herbacianej teiny i katechin.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.